2008-11-26

Még egy


Csak egy úttal volt több, nem is indult másként, csak a szokásos bonyodalmak. Utolsó percben pakolás, egész éjszaka nem alvás, hanem kocsmázás, rohanás. A vonatállomáson hívom a testvérem, még 15 perc a vonat indulásáig, nem talál taxit, hívott, de nem jött. Berohanok jegyet venni. Még 1o perc, testvérem hív, még mindig nincs taxi. Kiment a főútra, ott sincs. Még 5 perc, most már autóban van. Még 3 perc, megérkezik, fizetek, az aluljáróban nem írja, hol melyik vágányhoz kell felmenni. Szerencsére ki lehet látni, megtaláljuk. Épp felizzadunk a vonatra s máris lökés, indul. Förtelmes bűz, közel a vécé. Pfuj! Szellőztetük, éktelen hideg. Betlenben másfél óra várakozás, hajmeresztő hideg, semmi kajálda nyitva. Egész pontosan egy éterem van a városban, az is zárva. Talán kiállhatnánk az út szélére gyomorkorgás hangversennyel, még pénz is jönne. Találunk valamit, a füst elviselhető, a kaja rémes, de nem rosszabb, mint éhségünk mértéke, legyúrjuk. Kibaktatunk a buszhoz. Felzötyög, velünk együtt, le a térképről. Végre itthon.
Finom pelyhekben szállíngózik a hó, még nedves kicsit, de már nem sokáig. Gőzölgő rántottával várnak, sárga mint a békavirág, most már csodaszámba megy. Itt más a csend, végtelen a szertet.
- Hánykor kelté fijam, hogy ilyen korán írkezz?
- Kilenckor mama.
- Sze most alíg tíz.
- Ja, nem ma, tegnap reggel.
Egyediek az illatok, megölelnek a fák érkezéskor, belém kapaszkodnak mikor elfele indulok. Kabátom tépik, nem akarnak engedni. Farkcsóválósan ugat a kutya, neki külön is kell köszönni. Ott a kiabálás nem indulatokat híresztel, hanem az együttlét örömét. Aki nem tud itt lenni, telefonál, kihangósítón veszi ki részét az ünnepből. Torta, kettő, kaja, meleg és sok-sok nevetés. Éjjel néma a csend és sötét, mégsem ijesztő. Kipihenődnek a mindennapok. A víz vödörben és jéghideg és kritálytiszta. Más ízű a levegő, friss.
Reggelre bokáig érő hótakaró, reggeli, pulykatípís, csomagolás, puszilózás, kegyetlen indulás, el ... vissza ... haza ... haza?

PS.
- Mondj egy színt három betűből!
- ZŐD
- Üzlet, három betűből!
- BÓT
- Szín, van benne í!
- KÍK

No comments: