2009-01-13

Eladó barátoknak avagy egy fontos kérdés

Van egy X tárgyad, mindenképp el akarod adni s nem találsz rá vevőt. Bemész egy viszonteladással (vagy minek hívják) foglalkozó boltba. Egy jó barátod kísér el a boltig. Felvilágosítanak, hogy 1O pénzért beveszik, majd 12ért tovább adják. Jó, akkor ma be is hozod. Kifele menet kiderül, jó barátod épp egy olyan X tárgyat akar venni.
Mennyiért adnád oda neki az X tárgyat?
Utólagos hozzáfűzés: Mivel az első kommentekben sokszor megjelenik az anyagi helyzet kérdése, tételezzük fel, hogy mindketten anyagilag jól álltok.
Kérlek válaszoljatok minél többen őszintén. Ez nekem nagyon fontos most. Köszönöm előre is.

Vera Linn

25 comments:

Anonymous said...

Ha 10 penznel sehol se tudna olcsobban megvenni a baratom azt az X targyat, es neki is megfelelne az, hogy 10 penzert , megvegye tolem akkor odaadnam neki, mert igy o is jol jar es en sem veszitek. Hogyha viszont a baratom penzugyi problemakkal kuszkodik es nagyon sokat jelentene neki az, ha en valamivel olcsobban adnam neki oda, akkor tobb mint valoszinu, hogy belemennek abba, hogy neki olcvsobban eladjam. Am ebben az esetben is, mint mindig a reszletek nagyon fontosak; peldaul az, hogy nekem mennyire lenne szugsegem a penzre, vagy hogy mennyire lenne megszorulva a baratom. Ez is, mint minden, relativ es helyzettol. fuggo.

Gergely said...

Jóérzés kérdése, mindkét részről. De lássuk: ha x tárgy pl. 8 lejt ér neked, 10-12-őt az üzletnek, akkor legyen 6 a barátnak. De lehet olyan tárgy, hogy ingyen nagy ajándék lenne - vagy ő el sem fogadná. Viszont ő is tudja az árát körülbelül, a tied keveselni fogja (irántad érzett, stb.), lehet ezért rádtukmál 8-at. Amit te nem akarsz, de aztán csak elfogadsz, mert ez neki jó, viszont te vagy az eladó (te akarod úgy, hogy jó legyen). Tehát a jóérzések után ugyanoda lyukadsz/tok ki. Csak kerülővel, amit nem tudtál előre. És nem a biznisz érzése marad meg benned, hanem a jóérzésé. Hm? (biztos lesznek nálam sokkal okosabbak is :)

Anonymous said...

kedves Vera!
Brunoval egyetértve, meg kell nézned a körülményeket. Vagyis, ha bármelyikőtöknek nagy szüksége van a pénzre, akkor annak a függvényében gondolkozz. Ha neked van szükséged, akkor 10nél kevesebbért ne add, viszont ha ő van megszorulva, és a te pénzügyi helyzetedet nem változtatná meg jelentősebben az eladás, akár olcsóbban is adhatod. Ha azomban egyikőtök sincs pénzügyi káoszban akkor gondold meg (akár a barátságotok régiségére és fontosságára való tekintettel), hogy 11be adnád-e neki, (ami egy merőben reális ár, ráadásul te is nyersz, mert kapsz 1 pénzt pluszba és ő is, mert eggyel kevesebbért veszi meg),vagy 10ért, ami nekd nem hoz nagy nyereséget, de végre tuladsz rajta.
Ajánlom, hogy nézz körül a piacon, hogy Xnek milyen a reális ára.
Pluszminusz: ha barát, akkor alapozhatsz a baráti "megértésre, s figyelemre", amennyiben van ilyen.

Betond said...

Hulyeseg. Egy szamot kert Vera, nem kert magyarazatot. Olvastatok mit irt? Ne okoskodjatok.

10

Anonymous said...

a magyarazat meg sosem artott meg senkinek. raadasul egy baratsagrol volt szo (csodalkozom, hogy elkerulte a figyelmedet Betond), ami itt szamokon mulik.

meglepo a megjegyzes.

Anonymous said...

10

Smurf said...

hat minden esetre ha mind 2en jol altok...akkor mert ne adnad oda barati alapon..testveries megosztasban..megis baratod nem haverod...neked nincs szukseged mar a dologra...szoval az en szamom 0$...

p. kiscsuri said...

hmm.. nem is tudom. ha nekem nincs szükségem rá, és a cuccon kereshetnék mégis: akkor pont a feléért.:). mert lehet előjön majd bennem később, s akkor nem lehet apelláta. azaz 5. max 10, de akkor vagy nem egyeztek olyan jóóóól, vagy anyagilag nincs minden OK. semmiképp sem 12- akkor ő nem a barátod. brúnó nagyon jól leírta a dógokat. kb én is úgy gondolom. vagy talán teljesen. kitartást a döntésben, angyalom:).

Anonymous said...

Kisse meglepnek a hozzaszolok latolgatasai, szamigalasai... es valoszinu hogy manapsag ez a legesszerubb es legnormalisabb dolog de felek, hogy oda jutunk, hogy lassan ugy fogjuk latni ezt a penz-centrikus vilagot mint Neo a Matrixot, csakhogy zold krixkraxok helyett szamokat, azaz arakat fogunk latni csak. A ruha arat, az etel arat, a szepseg arat, a szeretet arat.
Mindezt azert irom le, mert nekem a kerdes olvasasara az elso reakciom az volt hogy odaajandekoznam a baratomnak.
Es nem azert mert szent vagyok, vagy szeretnem hogy masok annak lassanak, nem altruiszitikus felindulasbol vagy hogy lekotelezzem... azert mert ez tunik nekem a legtermeszetesebbnek, mert jol esik hogy oromet szerezzek masnak, legyen az apro vagy tobbszamjegyu arral megbelyegzett.
Mesevilagban elek? Pofara fogok esni, vagy ki fognak hasznalni? Lehet, de igy legalabb ki lehet rostalni a baratokat.
A lenyegre terve, hogy szamtudasomat is bevessem, tessek a vegeredmeny = 0
Ennyiert "adnam el".

@Betond_focenzor: koszonjuk, Emese

Anonymous said...

10

Anonymous said...

@Anonymous

gondolom itt a 10 egy fiktiv összeg... azért egy 10.000 euró értékű járművet gondolom te sem ajándékoznál oda még a legjobb barátodnak sem...

Anonymous said...

Nezzuk az esszeru lehetosegeket:

1. eladom 10 lejert: szamomra semleges az adasvetel, mert a piacon ugyanennyiert adhatnam el, a baratom viszont nyer 2 lejt, mert ugyanezt csak 12 lejert vehetne meg mashol

2. eladom 12 lejert: nyerek 2 lejt, a baratomnak semleges az adasvetel

3. eladom 10 es 12 lej kozott egy X osszegert; ahhoz hogy mindketten egyforman jol jarjunk ennek (10+12)/2=11 lejnek kell lennie

Csokok.
A.

p. kiscsuri said...

anonimusz lelkem, nem vagy semmi jelenség. de erről egy sör mellett. vagy nem. megválik. attól függően, hogy mennyi a sör: 10 vagy 12.. mertazért "we are living in a material wörld..lálálálámátériárgörl", vagy miacsuda. ironizálok. hogy ne mátriXosodjak.

Anonymous said...

kiscsuri bubám, itt legalább három külömböző Anonymus van. csak szólok.pot

Anonymous said...

Azt hiszem Pinduri nekem szogezte a szarkazmus (vagy "ironizmus") hegyes fokat, de en vallalom mindazt amit leirtam... akar sor mellett is, amit en szeretnek allni!

Anonymous said...

Ha felrajzoljuk a keresleti görbesereget... szóval úgyis attól függ, hogy mennyi van belöle, mennyire köll a píz, és mennyire a barátunk.

Nekem 10 jár ha beadom, a barátomnak 12 ha meg akarja venni, akkor neki adom 11-ért, a bolt hasznát elfeleztük. Én így okoskodnék.

Egyébként lehet, hogy idegennek drágábban adnám, mint barátnak, de hogy mennyit engedek az árból a barátnak...

Betond said...

Vagy azért 10, mert a bolt már beárazta és a barát is látta mennyit kapok érte. Mivel rajta nem akarok keresni, maradok a 10-nél, ennél többért máshol úgysem tudnám eladni, ha köll a pénz kokóra.

Hogy okoskodnék? Azt nehéz kitalálni. Szerintem az elsõ döntés a jó. Még akkor is, ha támadható. Minél tovább logikázom, annál jobban elveszek benne, és a gyors döntés jobb mint a lassú.

Anonymous said...

Betond! csak nem magyarázol?

Erika, aka Maci said...

ha en adnam el, felajanlanam 10-ert, ha pedig nekem felajanlanak 10-ert, felalkudnam 11-re.

Anonymous said...

Jó barátnak semmikép nem 12-ért, ha nagyon-nagyon jó barát, akkor már 10-ért is, de akkor az ő hozzáállása is olyannak kell lennie (te ismered), vagyis egy jó barátnak 10< és <12 között adnám oda, mert biztos meg lehet egyezni.
(ez most lehet, hogy elég zavarosnak tűnik, de nálam jó barát és jó barát között is van különbség)
by Attila

p. kiscsuri said...

te, most nem azért: de miről beszélünk:-?... VERAAAAAAAAAA? tégy már fel valamit, valami frisset a blogodra, mert ha nem ezen fogunk csámcsogni egész éjjel. megint.:P. szal: taaaaaaaaaapodjaaaaaaaaaaaaaaaaad!!!

Vera Linn said...

Köszönöm szépen a válaszokat.

Anonymous said...

Ingyen adnam oda neki.

Anonymous said...

Ingyen adnam oda neki.

vidraorso said...
This comment has been removed by the author.