2011-12-03

Ezt a logikát nem értem

A vallás szerint ha megcsalod a férjed/feleséged, az bűn. Ha megcsalod az élettársad, abban az a bűn, hogy élettársad van ...
Neked ez logikus?

10 comments:

m.e. said...

Mint egyszervolt teológus azt mondom: időszerűvé kéne alakítani az egyházjogot és a törvényeket.

Mint hites ember azon gondolkodom: nagy dilemma az nekem, hogy ami megköttetett a földön, vajon megkötik-e az égben is? Mert minden, ami emberi, az esetleges is, a szavak is azok, de amin Isten kézjegye van rajta, abban valahogy nincs hézag, én úgy képzelem.

Unknown said...

ha azt vesszük a katolikus egyházban (ezt ismerem, eszküzimöa) azt mondhatom, ha az egyházjogot vesszük alapul, és tüzetesen megvizsgáljuk a megkötött házasságokat, akkor szerintem azt az eredményt kapjuk, hogy minimum (!!!) 65%-uk nem jött létre. Na ugye. S pedig az emberek azt hiszik szent házasságban léteznek, s közben nem. S akkor most kérdem én, az-e a lényeg, a fontos, amit az egyház mond, amit az egyház talált ki, vagy... s amúgy meg, a 6. parancsolat azt jelenti, mármint azt jelentette, hogy ne törj házasságot. Ennyit. Azt nem, hogy ne élj együtt valakivel... s a többi kegyes keresztény ráadást sem. Nem foglalok állást egyik mellett sem persze, csak teológa vagyok, s néha elcsodálkozok. S vajon az embereknek van igazuk, akik holmi egyházpolitikai, vagy hogy x kerületnek jobb legyen alapon anno kiötlöttek/átértelmeztek egy-egy szabályt, vagy akkor mivan? Persze igazából, ha azt veszem egyházjogi alapon ezen megnyilatkozásom után önmagától beálló kiközösítés alatt vagyok, és azt hiszem az egyházmegyés püspök adhat feloldozást. Szerencsére az egyházban nem hiszek, se abban, hogy ők közvetítenek engem a tőlvilágra. Ha mégis, c'est la vie. :-)

m.e. said...

Gabriella:)

Én meg azon csodálkoztam el, hogy teológa vagy:)

Hogy tudnád megvizsgálni "tüzetesen" a megkötött házasságokat? :) És a 65 százalékot hol méred?
És honnét tudod, hogy az emberek a maguk házasságát szent házasságnak hiszik? Nem-e egy elvárásnak akarnak csak megfelelni, amikor egyházi házasságot kötnek? Szerinted azzal a tudattal élnek a mindennapokban azután, házastársuk mellett, hogy igen, én ennek az embernek a boldogságáért felelek Isten előtt is, mert ez az enyém, ez nekem rendeltetett?

"s amúgy meg, a 6. parancsolat azt jelenti, mármint azt jelentette, hogy ne törj házasságot."

Nem, nem ezt jelentette. Ettől sokkal többet jelent, de nem boncolom, mert teológa vagy, és tudnod kell.
"Azt nem, hogy ne élj együtt valakivel... s a többi kegyes keresztény ráadást sem."
???
Sőt, egyenesen arra buzdít, élj együtt valakivel:)

Milyen "kegyes keresztény ráadásra" gondolsz? Isten a házasságot nem véletlenül "találta ki" az embernek.

(...)

Egyébként a szabályok kellenek. A szabály rendet teremt. Egy keretet ad, legalábbis a józan és korszerű szabályok mindenképpen.

(Elnézést a kötözködésemért, igazán nem az volt a célom, hogy rád telepedjek, de mert teológának írtad magad, nagyot néztem és megragadtam az entert.)

csepelke said...

seholsevan-nal értek egyet ateista létemre.

Az a 65% honnan van? Arra én is kíváncsi lennék.

Egyébként meg házasságpárti vagyok, és bizton állítom, hogy a házasságomat és benne a kapcsolatunkat a párommal sok katolikus szentnek nevezné. Megyek az utcán, jönnek régi ismerősök és barátok, akikkel együtt toltuk a gyerekeket a játszótérre... ezek is szétmentek, azok is... csak együtt élnek, nincs hova menni. Együtt élnek,de minek?

Tény, nem a papír köt össze két embert, és nem is a mennyben köttetnek a dolgok, itt vagyunk ebben az embertelen világban, amit mi csináltunk maguknak és fuldokolva kapkodunk levegő után.

Betond said...

@csepelke "a házasságomat és benne a kapcsolatunkat a párommal"

Aki ugye az elsõ feleséged. Szoktad mondani neki, hogy te vagy az elsõ?

m.e. said...

Csepelke, hol köttetnek a dolgok, ha nem a mennyben? A kötődés még idők előtti lehet, és tényleg nem papír, hanem valami tudat, énuram engemet megálmodott még évekkel korábban. De ha nem is álmodják egymást az emberek, akkor is kell legyen valami más, amitől - ahogy fogalmazol - "szent" egy házasság vagy együttélés, és ami nem csak a két emberből ered, valami összetartó erő, két emberen túli.

m.e. said...

Betond:)

m.e. said...

Hallod Betond, az első nem is kiváltságos, inkább utolsó :D

csepelke said...

Boti, nagyon jól tudod a kérdésedre a választ!

Nem kell mondanom semmit, szavak nélkül is értjük egymást.

Ti nem?

Unknown said...

@seholsevan:

"Hogy tudnád megvizsgálni "tüzetesen" a megkötött házasságokat?" ha lehetne, akkor a kánonjog alapján (vö. mi kell ahhoz, hogy létrejöjjön a házasság - szándék, szabad akarat, pszichés egészség, felkészültség ésatöbbi)
"És a 65 százalékot hol méred?" én ugyan mérni nem mértem, csak végignéztem a környezetem, a sok szokásból megkötött házasságot - ami, mivel a szándék mondjuk nem szabad volt hanem csak úgy köttetett, ti. létre sem jött a szentségi házasság/házasság szentsége.
"És honnét tudod, hogy az emberek a maguk házasságát szent házasságnak hiszik? Nem-e egy elvárásnak akarnak csak megfelelni, amikor egyházi házasságot kötnek?"
nem úgy hiszik szentnek, hanem csak elmennek a templomba, elmondják a szöveget, s azt mondják, házasságot kötöttünk, de a házasság szentsége mint olyan nem jön létre.
"Szerinted azzal a tudattal élnek a mindennapokban azután, házastársuk mellett, hogy igen, én ennek az embernek a boldogságáért felelek Isten előtt is, mert ez az enyém, ez nekem rendeltetett?" nem tudom, feltételezem ritkán.

"Nem, nem ezt jelentette. Ettől sokkal többet jelent, de nem boncolom, mert teológa vagy, és tudnod kell." Tartom, biblikus alapokon továbbra is, a szöveg: ne törj házasságot. Az, hogy mi évezredekkel később miért fordítjuk úgy, hogy ne práználkodj más kérdés.


"Milyen "kegyes keresztény ráadásra" gondolsz? Isten a házasságot nem véletlenül "találta ki" az embernek." Arra gondolok, hogy miként fejlődött a házasságról alkotott keresztény és keresztyén tanítás az elmúlt 2000 évben. A fejlődés nem mindig pozitiv.

"Egyébként a szabályok kellenek. A szabály rendet teremt. Egy keretet ad, legalábbis a józan és korszerű szabályok mindenképpen." Igen. Azt nem mondtam, hogy nem. Azt se, hogy ne házasodjunk.

A fentebb elmondottakat nem saját kisujjamból találtam ki, kánonjogász mondta. órán (ti. házasságok érvényessége, kritériumok, rárakódott tanítások, át- és újraértelmezések). Mindenki lelkiismerete szerint él. Csak mondtam - nem minden olyan egyértelmű, ahogy az néha elhangzik egy-egy közösség számára.

teológa vagyok. nem érdekel, ki mit gondol rólam.